2 Yıllık Bölümü 4 Yıla Tamamlamak DGS

2 Yıllık Bölümü 4 Yıla Tamamlamak DGS


2 yıllık (önlisans) bir üniversite mezunu iseniz 4 yıllık bir bölüme tamamlama şansınız bulunmaktadır.Yapmanız gereken tek şey 2.yılın sonunda Dikey Geçiş Sınavına girip tercih yapmaktır.
Ösym uzun yıllardır önlisans okuyan öğrencilere bölümlerini 4 seneye tamamlamaları için fırsat veriyor ve her sene dikey geçiş sınavı düzenliyor.Bu sınav sonucuna göre tercih yapıp puanınızın yettiği üniversiteye girebilirsiniz.Ancak kontenjan az olduğu için sınava iyi hazırlanmalısınız.Örneğin 1 tane üniversite 5 kişi , diğeri 6 kişi aldığı için.Sınavdaki sıralamanız çok önemli olacaktır.Ösym açıkladığı veriler şu şekilde :
Sınava Giren Kişi Sayısı : 357 Bin
Tercih Yapan Kişi Sayısı : 180 Bin
Yerleşen Aday Sayısı (toplam) : 94 Bin
2 Yıllık Bölümü Açıktan 4 Seneliğe Tamamlama (AÖF)
Önlisans mezunu bir kişi dgs sınavı ile açıköğretim fakültelerine'de tercih yapabilmektedir.2018 Yılında yerleşen 95 Bin kişiden 65 Bin kişi açık öğretim fakültelerini tercih etti.Okumak istediğiniz bölüm en son kaç kişi aldığını ösym'nin sitesinden inceleyebilirsiniz.
Dgs ile açıköğretime geçiş yapılabilen bölümler : 
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisat
Kamu Yönetim
Maliye
İşletme
Sosyoloji
Uluslararası İlişkiler
Konaklama İşletmeciliği
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Sosyal Hizmet
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Sağlık Yönetimi
Yönetim Bilişim Sistemleri
Havacılık Yönetimi
Sosyal Hizmet
İşletme
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Sosyoloji

Not : Kontenjanlar çok fazla olduğu için açık öğretim okumak için pek çaba göstermenize gerek yoktur.Ayrıca okuğunuz bölüme göre geçiş yapabileceğiniz bölümler değişmektedir.AÖF'ün sitesinden hangi bölümlere geçiş yapabildiğinize bakmalısınız.

2 Senelik bölümlerin puanları oldukça düşük olduğu için yerleşmek kolaydır.Buraya tıklayarak 2018 yılına ait yerleştirme puanlarını tablo halinde görüntüleyebilirsiniz.



DGS ile geçiş yapacaklara tavsiyeler, bilmeniz gerekenler:
- 2 yıl okudum 2 yıl daha okuyup okulu bitiririm diye düşünüyorsanız üzülürsünüz. Üniversiteden üniversiteye kaçıncı sınıftan başlatacağı değişiyor. Kimisi 1den kimisi 2den kimisi 3den başlatır. Bunu ancak geçen yıl aynı üniversite aynı bölüme geçiş yapmış birisinden öğrenebilirsiniz.
- Çoğu üniversite 2 yıllıkta aldığınız derslerin tamamını muaf etmez. Bazıları çoğunu eder. Ama geneli 10-15 civarı ders muaf eder.
- 3den başlasanız bile 1 ve 2den dersleriniz olacağı için okulunuz uzayabilir. Aldığınızı vermeye ve yaz okulu yapmaya bakın. Yoksa okul 3-4 yıla ancak biter.
- Ders kaydı vs derken okula 20-30 gün daha geç başlayacaksınız(umarım bu yıl öyle olmaz ama genelde öyle oluyor). Bu yüzden sonradan gitmenin sıkıntısını yaşayacaksınız. Notunuz eksik olacak. Not temin edebileceğiniz kişilerle hemen bağlantı kurun.
- Hocaların çoğu size ön yargılı bakacak. DGS ile geçiş yaptığınız için. Bunu bilin ve bu algıyı kırmak için mücadele edin.
- En önemli sorun barınma. Geç gittiğiniz için gideceğiniz şehirde kiralık evler hep dolu olacak. Maddi durumunız iyiyse kalan evlere çıkarsınız. Ama onlar da pahalıdır. KYK bekleyecekseniz 1 ay falan kalacak bir yer bulmalısınız. Sonra çıkarsa yurda geçebilirsiniz.
- Tercih yaparken üniversitenin geçme notu kaç, büt var mı, yaz okulu var mı? diye araştırın. Sonra pişman olursunuz. Bunları bilerek tercih yapın.
- İmkanınız varsa %50-75-100 burslu üniversiteleri seçin. Okulunuz erken biter. İş hayatına erken atılırsınız.
- Bilinen 3-5 üniversite dışındakilerde eğitim seviyesi benzer. Bunları yazmayacaksanız sırf isim var diye zor üniversiteleri yazmayın. Daha kolay üniversiteleri yazın okulunuz erken biter.
- Tüm DGS facebook grupları, ünirail grubu, burada ki geçiş yapmış arkadaşlara istediğiniz okul ve bölüm hakkında sorular sorun. Ama özellikle DGS ile geçiş yapanları bulun.
DGS Puan Hesaplanmaması (0.5 KURALI)


DGS SINAVINA NASIL HAZIRLANMALIYIZ ?
Dikey Geçiş Sınavı Nedir ?
Meslek Yüksek Okulları , Açık Öğretim ön lisans öğrencilerinin girdiği , her sene ösym tarafından yapılan bir sınavdır.Sınav 2017-2018-2019 yılları itibariyle mantık soruları üzerine kaymış ve sadece bilgiye dayalı bir sınav olmaktan çıkmıştır.Konuyu bilen değil mantık kurabilen birinin iyi derece yapabileceği bir sınavdır.
Sınav süresi 150 dakikadır.Sınavda ise 60 Türkçe 60 Matematik sorusu vardır.60 Matematik sorusunun içerisinde 7-8 geometri sorusu vardır.Sınav 2019 Yılında 30 Haziran Günü yapılmıştır.Dgs başvuruları ise Nisan Mayıs aylarında ösym'nin belirlediği bir tarihte yapılmaktadır.Dgs başvurularınızı ösym'nin sitesinden yapabilirsiniz.

Ön Lisans Başarı Puanı Nedir ?

DGS Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız ?
İyi bir üniversitede iyi bir bölüm istiyorsanız kesinlikle yapmanız gereken rutinler vardır.Bunları sıralayacak olursak :

1-Kendinize Defter Alın
Dgs Sınavını Nasıl Kazanırım ? diyorsanız ilk yapmanız gereken kendinize 2 tane defter almak.1.Defter not tutma defteri.2-Defter Kes Yapıştır Defteri.Kes yapıştır defterine birazdan değineceğim.

2-Konu Anlatım Videolarını Bitirin
Evde ders çalışıyorsanız youtube üzerinden benim hocam,hocalara geldik gibi konu anlatım videoları çeken bir kanaldan dgs ders videolarını izleyip konu eksiğiniz kalmayacak şekilde konuları bitirin.Videoları aceleye getirmeyin yavaş yavaş anlayarak çalışın.
Ancak ders çalışmaya geç başladıysanız (örneğin 3-4 ay kala) tüm konulara çalışmanız sizin için faydalı olmayacaktır.Tüm konular yerine Temel kavramlar,rasyonel sayılar,köklü sayılar problemler ve sayısal mantık gibi en çok sorunun çıktığı konulara çalışmanız daha yararlı olacaktır.Hangi konulara çalışacağınızı makalenin sonunda vereceğim linkten belirleyebilirsiniz.

3-Soru Çözün
Sınavı kazanmakla , kazanamamak arasındaki ince çizgide yer alan şey soru çözmektir.Ne kadar çok soru çözersen o kadar çok soru çeşidi görürsün ve öğrenirsin.Soruları şu şekilde çözmeniz gerekmektedir.Ancak burada şöyle önemli bir faktör vardır.Sadece 1 tane kitap dan soru çözmeyin.4 Kitabınız olsun ve farklı yayın evlerine ait olsun(Tasarı,karakök,birey,şenol hoca yayın evi gibi).Örneğin :
Temel Kavramlar Konu Videosu bitirip temel kavramlarla ilgili 200-250 soru çöz.(O kadar çözemiyorsan sıkılıyorum diyorsan minimum 100 tane çöz).
1.Maddede kes yapıştır defterinden bahsetmiştim.Kes yapıştır defterine yapamadığınız soruları kitaptan kesip yapıştıracaksınız.Haftada bir o defterdeki soruları tekrar tekrar çözeceksiniz.
4-Deneme ve Soru Çözme
Artık konular bitmiş ve kendinizi deneme zamanı gelmiştir.Bu noktadan sonra yapacaklarınız sınavı kazanıp kazanamayacağınızı belirleyecektir.Yüksek bir ihtimal ilk çözeceğiniz denemede istediğiniz net sayısını elde edemeyeceksiniz.Ancak yanlış yaptığınız her soru sizin için bir öğrenme fırsatı olacaktır unutmayın.
Günde 1 deneme çözün ve yapamadığınız soruları belirleyip soruyu hiç anlamadıysanız konu anlatımını.Eğer konuyu anlayıp soruyu çözemiyorsanız ise o sorunun bağlı olduğu konudan en az 100 soru çözün.
Eğer dershane ortamında iseniz yapamadığınız soruları hocalara veya matematik bilgisi sizden yüksek olduğunu düşündüğünüz arkadaşlarınıza çözdürün.Evde çalışıyor dershaneye gitmiyor iseniz facebook veya whatsapp üzerinden dgs gruplarına girip oradaki kişilere sorularınızı çözdürün.Benim tavsiyem kendiniz çözmeye çalışın.Ama baktınız çözemiyorsunuz o zaman başka kişilere çözdürüp çözümünü öğrenin.

Denemelerden aldığınız net sayılarını bir kağıda not alıp alt alta yazın.Böylece yükselen grafiğiniz size motivasyon olacaktır.Çözdüğünüz denemeleri çok iyi analiz ederek "Hangi konudan soruları yanlış çözüyorum acaba ?" sorusunu kendinize sorun.

Yukarıda sıraladığım 4 maddede'de değinmedim son 2 maddeden biri ise "Kitap Okumak"
Dgs'de puanınız sayısal,sözel,eşit ağırlık olarak hesaplanır.Bazı bölümler eşit ağırlık puanıyla,bazıları sözel puanıyla,bazıları ise sayısal puanıyla öğrenci alır.Sözel puanına ihtiyacı olan kişiler kesinlikle düzenli kitap okuyarak kendisini bir adım öne geçirebilir.Hem konu çalışmak,hem deneme çözmek,hem kitap okumak zor gelebilir.Ancak kitap okumayı dgs için değil stres atmak,rahatlamak için okuyun.Örneğin dünyaca ünlü bir roman kitabı alın ve okuyun.Bu size okuduğunu anlama ve hızlı okuma becerisi sağlayacaktır.
Sayısal puanıyla tercih yapacak kişiler ise sayısal mantık sorularında çok büyük avantaj sağlamak istiyorsa kitap okumalı.Çünkü sayısal mantık soruları zor değil sadece okuduğunu anlama yorumlama sorularıdır.Kitap okumanız kazanmanız için şart değil ancak size şüphesiz katkı sağlayacak bir uygulamadır.(Dgs neredeyse her sene 12-13'den fazla sayısal mantık sorusu sormaktadır)


Son madde ise Sınavda Önemli Rol Oynayan Geometri
Geometri kimine çok kolay gelirken kimine ise zor gelmektedir.Dgs sınavında yaklaşık 7-8 adet geometri sorusu sorulmaktadır.Sınavda geometri çözmek sizin için çok büyük avantaj olacaktır.Çünkü çoğu öğrenci geometri sorularını boş bırakıp diğer matematik konularına yöneliyor.Yüksek bir kesim ise geometriyi hiç çalışmıyor.Geometri bulmaca çözmek gibidir.Açıları bulup yerleştirmek.Yapmanız gereken sadece kurallara dikkat etmek.Geometri nasıl çalışılır ? diyorsanız tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Bu saydıklarımı 1 kez değil sınava kadar düzenli yaparsanız kazanırsınız.
Uyarı  Dediklerimin aynısını yapmak zorunda değilsiniz.Kendi programınızı kendiniz oluşturun.Kendi eksiklerinizi kendiniz bulup , kendiniz çözüm bulun.En iyi öğretmenininiz kendinizsiniz.Sizi sizden iyi tanıyan yok.Bu hayatta bir şeyler başarmak istiyorsanız kendinizden fedakarlık vermek zorundasınız.

Dgs İçin Yayın Evi Tavsiyeleri
Dikey Geçiş Sınavı için birçok yayın evinin çok sayıda kitabı vardır.Benim tavsiye ettiğim kitaplar :
Matematik Bilginiz Sıfır ve Yeni Başlamışsanız :
Antremanlarla Matematik 1
Antremanlarla Matematik 2
Birey A
Matematik Bilginiz Orta Seviye ve Üstü İse :
657 Yayın Evi
Tasarı
Pegem
Yargı
Dgs İçin Hangi Denemeleri Çözmeliyim ?
Tasarı Son Prova ve Türkiye Geneli denemelerini kesinlikle çözmenizi tavsiye ederim.Onun haricinde bulabildiğiniz tüm denemeleri çözün.
Denemeler sınav sorularının aynılarını sormaz sadece sizi sürekli her çözdüğünüzde sınava hazırlar.Çözdüğünüz her deneme size bir şey katacaktır.
Dgs de Standart Sapma Var mıdır ?
Standart sapma nedir ?
Sınavda tüm sorular eşit puanda standart sapma ise Örnek veriyorum, Türkiye geneli sınava girdin matematikte sen 25 net yaptın,Türkiye geneli o sınava giren tüm kişilerin matematik ortalaması 20 olsun sen bu ortalamanın üstünde isen standart sapmada yüksek puan alırsın ne kadar ortalamadan yüksek olursa.
Standart sapma dolayısıyla geçen sene ile aynı puanı almış olsanız dahi sıralamanız farklı olabilir.
Previous Post
First

post written by:

0 Comments: