Programlama Dilleri ve Bilinmesi Gerekenler
Dünya üzerinde yüzlerce belkide binlerce programlama dili bulunuyor.Bu programlama dillerinden yanlızca 20-30 tanesi dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor.Sıfırdan yazılım dili öğrenmek isteyen birçok kişinin en çok araştırdığı konulardan birisi , programlamaya nereden başlamalıyım ? sorusu oluyor.Programlamaya önce kısa tarihini öğrenerek başlayın.
ilk programlamayı bulan kadın
Ada Lovelace

İlk Programlama Dili 
1800'lü yıllarda matematikçi olan Charles Babbag adını "Hesaplama Makinesiverdiği bir makine üzerinde çalışmaktaydı.Louis Menabrea’nın Analitik Makine hakkında 1842’de Fransızca yayımladığı inceleme makalesini İngiliz bilimsel dergisi için çeviren ve bu yazının 3 katı kadar kendi fikirlerini ekleyen Ada Lovelace ilk programlama dilinin temellerini atan kadın olarak tarihe geçti.Bu hesaplama makinesi bilgisayar olarak kabul görmese bile ilk bilgisayarların temelini oluşturmuş oldu.

Günümüz itibariyle dünya üzerinde en çok kullanılan programlama dili java olarak geçmektedir.Ancak bu diğer programlama dillerinin daha yaygın olamayacağı veya yeni bir programlama dilinin tüm bunları geçemeyeceği anlamına gelmemektedir.Dünya değişiyor ve her geçen gün yeni fikirler,yeni ihtiyaçlar doğuyor.Örnek vermek gerekirse Google'ın yasağına karşı Xiaomi'nin kendi yazılımını kısa süre içerisinde üretmesi.Ne kadar başarılı olur bunu zaman gösterir ancak değişen dünyada daha iyi yazılımlar , daha iyi ürünler her zaman çıkmaya devam edecektir.

Bir programlama dilini öğrenmeden önce kendinize , neyi programlamak istediğinizi sorun.Bir site tasarımcısı mı olmak istiyorsunuz veya masaüstü program yazılımcısı olmak mı istiyorsunuz , bunun kararını verin.Bir websitesi yapacaksanız php,asp.net gibi dilleri öğrenin.Eğer bir robot yapma hayaliniz varsa mikro denetleyicilerin desteklediği dilleri öğrenmeye başlayın.Masaüstü programı yazacaksanız C# gibi masaüstü programları yazabileceğiniz dillere yoğunlaşın.Bugün Masaüstü,Mobil ve Web Programalama dillerini detaylı inceleyeceğiz.
En çok kullanılan programlama dilleri sıralama olarak :
programlama dilleri
Programlama Dilleri
Popüler Programlama Dilleri Sıralama
JAVA
C
C++
C#
Pyhton
JavaScript
PHP
Visual Basic .NET
Assembly language
Ruby
Delphi
Perl
Matlab
Scratch
R
Swift
Objective-C
Visual Basic

Nesne Yönelimli Programlama Dilleri Nedir ? 
Programlama öğrenmeye başlayınca nesne yönelimli (object oriented) kelimesini sık duyacaksınız.Nesle yönelimli programa dili birçok programlama dilleri tarafından desteklenmektedir.Nesne yönelimli programlama bir felsefedir.Herşeyi bir nesle olarak kabul etmemiz gerekmektedir.Örneğin Sınıf bir nesnedir.Öğretmen bir nesnedir.
Class : Class nesnelerin şablonu olarak düşünülebilir.Classlar isim olarak düşünülmeli , nesneler ise o classlarla yaşayan özellikler olarak düşünülmeli.

JAVA 
Nesne yönelimli yapısal bir programlama dilidir.İnsanların yapmak istedikleri şeyleri bilgisayara aktardığı bir programlama dilidir.Diğer programlama dilleri gibi fonksiyon,döngüleri,koşullu ifadeleri içinde barındırır.Nesne yönelimli programlama dilinin en büyük savunucularındandır.Her platformda çalışmaktadır.Sanayi programları,bankacılık uygulamaları,akıllı ev uygulaması,uydu,saat,telefon gibi birçok alanda ve alette kullanılabilir.
Neden Java ?
  • Kullanım alanı oldukça geniştir ve kullanılmadı sektör oldukça azdır.
  • Javayı iyi bilen biri iş hayatında iyi maaşlara sahip olabilir.
  • Diğer programlama dillerine çok benzediği için , başka bir dil daha öğrenmek isteyen biri kolaylıkla öğrenebilir.
  • Hiçbir şey bilmeyen birinin bile öğrenebileceği bir dildir.
Dünya üzerinden en çok kullanılan masaüstü programlama dillerinden biridir.Günümüzdeki işletim sistemlerinin %95'inde kullanılmaktadır.İşletim sistemi yazılabilecek kadar güçlü bir dildir.Ancak nesne yönelimli programlamayı desteklememektedir.
Neden C ?
  • Öğrenilmesi kolaydır.
  • Çok uzun süre önce çıktığı için internet üzerinde çok fazla kaynak vardır.
  • Bilgisayarda işlerin nasıl gittiğini bilmek açısından C programlama dili en iyi tavsiyedir.
  • C dilini iyi bilen birisi C++ dilini kolaylıkla öğrenecektir.

C++ 
Bu programlama dili ile bir oyun yapabilirsiniz.Diğer programlama dillerine göre daha zor bir yapıya sahiptir.C++ öğrenmek istiyorsanız çok iyi çalışmak ve kendinizi geliştirmek zorundasınız.C dilinin gelişmiş versiyonudur diyebiliriz.Aynı C dilindeki gibi işletim sistemi geliştirebilirsiniz.
Neden C++ ?
  • Nesne yönelimli bir programlama dilidir.
  • Windows,Linux,Mac Os bu dille yazılmıştır.
  • .Net teknolojisi ile mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.
C# 
C ve C++ karışımı bir dildir.Java diline çok benzerdir.Tamamen .NET teknolojisini için üretilmiş ve nesne yönelimli bir programlama dilidir.Geliştirilmiş derleyicisi sayesinde hata yazılımcı tarafından kolayca bulunur.
  • Microsft tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir.
  • Dünyanın en büyük şirketlerinden birisi tarafından desteklenmesi onu her zaman zirvede tutmaktadır.
  • C# programlama dili aynı zamanda Java ya olan benzerliği sayesinde kolayca Java programınızı kavrayabilmenizi sağlar.
Bilmeyenler için Derleyici (Compiler) Nedir ?
Derleyici adını verdiğimiz programlar bizlerin yazmış olduğu kodları 0101 makine diline çevirir.Böylece yazılımcı 0101 yazmaktansa kod yazar.Derleyiciler için bir aracı diyebiliriz.Derleyiciler olmasa günümüz teknolojisi belkide bu kadar ilerleyemezdi diyebiliriz.

Pyhton
Web site taramaları yapay zeka,web geliştirme,plugin geliştirmek,network,kriptoloji,oyun,muhasebe yazılımları ve daha fazla program yazabilirsiniz.Herşeyi programlabileceğiniz bir dil arıyorsanız unutun bu hayalinizi.Yapmak istediklerinize göre bir kodlama dili öğrenin.

Java Script
Genel olarak web tarayıcılarında kullanılan bir dildir.Günümüzde Mozilla Vakfı tarafından desteklenmektedir.Nesne yönelimli bir programlama dilidir.Bir web sitesinde mause ile resmin üstüne geldiğimizde resmin büyümesi javascript kodları ile yapılır.Bu örnek javascript in kullanım alanlarından birisidir.Php dilini bilen birisinin kolay öğrenebileceği bir dildir.

PHP
Facebook,twitter gibi birçok büyük websitesinin yazılırken kullanıldığı bir dildir.Kendinizi geliştirmeniz halinde iş alanınız oldukça geniştir.Açık kaynak kodlu bir programlama dili olduğu için herkes tarafından gelişimi sürdürülmektedir.
Neden PHP?

  • Online oyun,e-ticaret,browser,website,sosyal medya gibi birçok site yapabilirsiniz.Hayal gücünüzü zorladıkça bu seçenekler sonsuza kadar artmaktadır.
  • Nesne yönelimli bir programlama dilidir.
  • İnternet üzerinde Türkçe çok fazla kaynakları vardır.
tarayıcı oyunları
Tarayıcıdan oynanan oyun
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: