Php Dersleri - Ders 1 Başlangıç
PHP

(Kırmızı alan ve soldaki rakam seviyenizdir.Bu rakam 10 olduğunda kursun sonuna gelmiş olacağız ve artık php ile web siteleri oluşturup,veri tabanı bağlantıları yapabiliyor olacaksınız.)
İlk Dersin İçeriği
[review] [item value="1"]Ekrana Yazı Yazdırma[/item] [item value="1"]Yorum Satırı[/item] [item value="1"]Değişkenler[/item] [item value="1"]Atama Operatörü[/item] [item value="1"]Alt Satıra Geçme Kodu[/item] [item value="1"]Matematik Operatörleri[/item] [item value="1"]Atama Operatörleri[/item] [item value="1"]Arttırma Eksiltme Operatörleri[/item] [/review]
[accordion] [item title="Nasıl Çalışmalıyız ?"]Günde 4 saat 5 saat php çalışmanıza gerek yok.Bir programlama dilini hayatınızın parçası haline getirirseniz,kod yazarken mutlu olursanız yazılım öğrenebilirsiniz.Önemli olan sürekliliktir.1 ay kendinizi gelişip 3 ay yatmayın.Siz öğrenmeye başladıkça daha fazla şey öğrenceksiniz.[/item] [item title="Bu eğitim serisinde ne öğreneceğiz ?"]Php eğitim serinin sonuna geldiğinizde e-ticaret sitesi yapabilecek konuma kadar geleceksiniz.Ancak bu sizin çalışmanıza ve çalışmasına bağlı olacaktır.[/item] [item title="Program Yüklememiz Gerekiyor Mu ?"]Sublime Text programını kullanarak programlamaya başlayabilirsiniz.Ancak bu program şart değildir.Başka programlarda kullanabilirsiniz.[/item] [/accordion]
Başlangıç
Php kodları bu etiketler arasına yazılır :
[code type="PHP"]<?php  Sağdaki ve soldaki kodlar arasına yazacaksınız tüm kodlarınızı <?[/code]
Not : Her yazdığınız koddan sonra " ; " ile kodu bitirmeniz gerekmektedir.Yani bunun anlamı bu kod satırım buraya kadar benden sonraki kodlara bak diyerek programa haber vermektir.

Ekrana Yazı Yazdırmak
Php programlamada ekrana yazı yazdırmak için "echo" kodunu kullanırız.Websiteniz açıldığında ekrana gelecek bu kod ile belirleyebillirsiniz.Echo kodunun kullanımı :
[code type="PHP"]echo "Ekrana Yazmak İstenilen Yazı"; [/code]

Yorum Satırı
Her programlama dilinin olmazsa olmazı diyebiliriz yorum satırları için.Yorum satırlarını sizlere bir örnekle açıklayayım.Çok uzun kod yazdığınızı varsayım.Bu koda ileri zamanlarda dönüp baktığınızda tanımak ve ne için yazdığınızı hatırlamak için bu yorum satırlarını kullanırız.Sadece kendiniz için değil sizin yazdığınız kodları başkalarının kolay anlaması veya başkasının yazdığı kodları sizin kolay anlamanız için gerekli bir koddur.Bu kod ekrana yazdırılmaz veya program tarafından işleme alınmaz.Not tutmak için gereklidir.
'//' Sadece yazıldığı satır için geçerlidir.
[code type="PHP"] //Tek Satır açıklama(yorum) alanıdır. [/code]
"/*" ile başlayıp "*/" ile bitirirseniz bu çok açıklama anlamında kullanır.Açıklamanız sadece 1 satır değilse bu kodu kullanıyorsunuz.
[code type="PHP"]/* Çok Satır açıklama alanıdır.*/ [/code]

Değişkenler
Değişkenler her programlama dilinde vardır.Değişkenlere değerler verebiliyoruz.Mesela televizyon diye bir değişken tanımlıyoruz ve o değişkene özellikler tanımlıyoruz.Örneğin rengi siyah,boyutu 1 metre gibi.Değişkenleri kutu olarak düşünebiliriz.Tanımlıyoruz ve değerlerler atıyoruz içine.
Değişken tanımlarken belli kurallar vardır.
  1. Harfler , sayılar, ve '_' dışında başka karakter kullanamazsınız.
  2. Rakam ile başlayamazsınız.
  3. Büyük küçük harf ayrımı vardır buna dikkat etmeniz gerekmektedir."televizyon" ile "TelEviZyon" farklı değişkenlerdir.
[code type="PHP"] $televizyonmarkalari; [/code]
Burada televizyon markaları diye bir değişken tanımladık.Artık bu değişkene televizyon markalarını atayabiliriz.Mesela A markası , B markası hepsini içinde tutabilir.Tanımladığımız bu televizyona markaları nasıl atayacağız onuda birazdan öğreneceğiz.

Alt Satıra Geçme Kodu
Echo ile ekrana yazdırdığımız tüm yazılar yan yana yazılmaktadır.Sonuçta bu bir bilgisayar nerede alt satıra geçmesi gerektiğini ona belirtmemiz gerekmektedir.Onun için <br> kodunu kullanıyoruz.Ancak bu kodu echo ile birlikte kullanmalıyız.Aşşağıdaki örnekte gösterdiğim şekilde.
[code type="PHP"]echo "Satır 1; // Ekrana satır1 yazısını yazdırdık. echo "
" // Burada satır1 yazısından sonra alt satıra geçileceğini belirttik. echo "Satır 2"; // Burada satır 2 yazısını 2.satıra yazdırmış olduk. [/code]

Atama Operatörlerdir
Operatörler değişkenlere değer atamamız da bizlere yardımcı olacak kodlardır.
[code type="PHP"] $televizyonmarkalari = "A_MARKA";[/code]
Eşittir "=" işareti kod yazarken eşittir anlamında değil sağdaki değeri sola at anlamında kullanılır.Buda bizim atama operatörümüz olur. "$televizyonmarkalari" değişkenimizi çağırdığımızda artık "A_MARKA" televizyonu görmüş olacağız.1 Değişkene aynı zamanda birden çok değerde atayabiliriz."A_MARKA" kelimesinden sonra virgül koyup aynı şekilde başka kelimelerde yazabiliriz.En sonunda ise ";" ile yazdığımız kod satırını kapatmamız gerekmektedir.

Matematik Operatörleri
Matematiksel işlemler için kullanılan operatörlerdir.Çok kolaydır.

Operatör İsmi Örnek Kullanım
+ Toplama $a+$b
- Çıkarma $a-$b
* Çarpma $a*$b
/ Bölme $a/$b
% Bölme $a % $b
Burada "%" işareti belirttiğim gibi mod alma anlamında kullanılır.Mod alma ne demek diye soracak olursanız mod almak demek iki sayının bölümünden kalanı bulmamızdır.
$a = $b % $c b ve c değişkenlerinden kalanı a değişkenine kaydet demektir.

Arttırma Azalma Operatörleri
Kullanıldığı değişkenin değerini 1 azaltır 1 azaltan operatörlerdir."++" ve "--" operatörleri işlem öncesi ve işlem sonrası kullanılabilir.

[code type="PHP"] $sayi= "10"; echo ++$sayi; [/code] Burada 10 değerini 1 arttırdığımız için ekrana 11 yazısı basılacaktır.Bu işlem öncesi arttırmadır.

[code type="PHP"] $sayi= "10"; echo $sayi++; [/code] Burada 10 değerini ekrana basacaktır.Çünkü işlem sonrası arttırma yaptık.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: