Yapay Zeka Nedir ? Çalışma Mantığı Nasıldır ?

Yapay Zeka Nedir ? Çalışma Mantığı Nasıldır ?


YAPAY ZEKA

Teknoloji ilerledikçe Yapay Zeka daha fazla konuşulmaya devam ediyor.Yapay zekanın bu kadar konuşulması arkasında birçok cevapsız soruyu bırakıyor.Yapay zeka dünyanın sonunu mu getirecek ? ne dersiniz gerçekten de böylemi olacak ?

Günümüz dünyasında insanlar tarafından kullanılan ve iş gücünü azaltan yapay zekalar yıllardır aktif olarak kullanılmaktadır.İnsan beyni gerektiren bazı işler artık yerini makinelere bırakmış ve birçok meslek dalının sonunun gelmesine neden olmuştur.İlerleyen yıllarda bu tarz olaylara daha fazla şahit olacağız.

Yapay Zeka insanların yapabildiği her şeyi yapabilmeyi hatta daha ileri giderek insan üstü bilgi,yeteneğe sahip olması için geliştirilen bir teknolojidir.Yapay Zeka denilince akıllara hep robotlar gelmektedir.Ancak bunun aksine yapay zeka sadece insana benzeyen robotlar değildir.Yapay zeka deyince aklımıza makine beynini insan beynine benzetmek gelebilir.Düşünebilen ,doğru karar verebilen makineler.

Yapay Zekanın alt dalları Derin Öğrenme ve Makine Öğrenmesidir.Bu kavramları çok iyi öğrenmek yapay zekanın çalışma mantığını anlamamız açısından bizlere faydalı olacaktır.
Elon Musk:Otoriter rejimler tarafından yaratılan yapay zekanın insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehdit olacak.
Süper zeki bir yapay zekaya karşı girişilecek mücadelede insaoğlunun kurtulma şansı sadece yüzde 10.
Bu tarz teknolojilerin gelişmesi, silahlı çatışmaların hiç olmadığı kadar büyük ölçeklerde gerçekleşmesinin önü açacak.

Hawking:Yapay Zeka çok gelişti ve faydalı oldu.Ancak insan zekasını geçmesinden korkarım.
Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz
Ex Machina

Musk ve Hawking gelecekte yapay zekanın insanlık için kötü bir teknoloji olacağını belirtti.

Ex Machina filmini izleyenler vardır.Yapay Zeka robotların gelecekte yaratabileceği tehditlere karşı olası senaryoyu konu almış bir film.Kısaca filmin özeti : Ex Machina filminde büyük bir arama motorunun sahibi bir robot üretir ve cam kaplı bir odaya kapatır.Arama motorundaki aramalara göre bir kişiyi belirler ve bu robota her gün sorular sormasını ister.Spoiler olmaması açısından daha fazla bilgi vermeyeceğim.

Bugün film sahnelerinden izlediğimiz bu yapay zeka robotlar gelecekte yaşayacaklarımız veya bizim torunlarımızın yaşayacağı anıları içermekte.Teknoloji geliştiği sürece her zaman insanoğlu daha iyisini yapmak için uğraşmaya devam edecektir.Belkide insanoğlu kendi sonunu kendisi getirecektir.

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ

Dünyada olduğu gibi Türkiye’dede yapay zeka oldukça araştırılan geliştirilen bir konu.Kullandığımız arabalar,sıkılınca girdiğimiz sosyal medya hesaplarımız,hastalanınca gittiğimiz hastane gibi birçok alanda yapay zeka kullanılıyor.Türkiye’de bazı bölümlerde ders olarak anlatılan yapay zeka Hacettepe Üniversitesi ve Tobb Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi 4 senelik yapay zeka bölümlerini açarak bu alanın ne kadar önemli olduğunu göstermiş oldu.

Hacettepe 30 Tobb Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi bu bölüm için 10 kontenjan açtı.
YAPAY ZEKA TESTİ
Bilgisayar ekranından biriyle konuştuğunuzu düşünün , bu kişinin insanlar tarafından oluşturulmuş bir yapay zeka programımı yoksa gerçekten insan mı olduğunu nasıl anlarsınız ?

Bazılarınız tabi ki anlarım ben bilgisayarın yazdığı mesajlardan diyebilirsiniz o zaman gelin birlikte bu testi inceleyelim.

Turing Test
Turing Testi

3 bölümlü bir oda düşünün.Odaların 1 tanesinde bilgisayar bulunuyor.Diğer 2 kişi ise insan.Ancak ortadaki insan sağ ve soldakilerin yerini bilmiyor.Evet test başladı.

3 bölümlü bir oda düşünün.Odaların 1 tanesinde bilgisayar bulunuyor.Diğer 2 kişi ise insan.Ancak ortadaki insan sağ ve soldakilerin yerini bilmiyor.Evet test başladı.

Yapay zeka ve gerçek insan size sorular soruyor.Tabi sizde onlara soruyorsunuz.Turing testine göre hangisinin insan olduğunu bulursanız Test başarısız oluyor.Ancak yapay zeka sizi kandırabilir ise .Turing testi başarılı sonuçlanıyor ve yapay zeka bu testten geçmiş oluyor.

Google Asistan
Apple’ın telefon uygulaması olan siri insan gibi konuşma yapabilme , cevap verebilme veya çeşitli görevleri yerine getirebilme yeteneği ile dünya üzerinde en çok bilindik akıllı asistan uygulamasıydı.Ancak google’ın geçtiğimiz günlerde çıkardığı “Google Asistan” özellikleri ile insana benzemekte.

Google , bu asistanın bir restaurant ve cafeyi arayıp yemek siparişi verdiğini ve karşıdaki insanların google asistanla konuştuklarını anlamadıklarını söyledi.Bu konuşmalara ait ses kayıtlarını ise konferansta izleyiciler ile paylaştı.Ayrıca yukarıda da belirttiğim turing testinden , bu uygulamanın geçtiği açıklandı.
MAKİNE ÖĞRENMESİ NEDİR ?

İnsan doğar ve hayatta nesneleri,canlıları her şeyi tecrübe eder.Bu insanın gelişmesinde bilgi sahibi olmasında en büyük faktördür.Tecrübeler bize hayatı öğretir.

Cüzdanını yere düşüren bir kişi daha dikkatli olur , bir daha cüzdanını cebe koyarken.Yada telefonunu yere düşüren bir kişi düşünün , bir daha yere düşürmemek için bu sefer telefonunu daha sıkı tutar , daha fazla dikkat eder.Kısacası insanlar edindikleri tecrübeler ile kendilerini geliştirirler.

Makine öğrenimiyle bunların ne alakası var diyebilirsiniz.Makaleyi sonuna kadar okumanızda fayda var.

Makineler insanlar gibi bilgi depolayan ve öğrenen aletlerdir.Makine öğrenmesi ile artık makinelere öğrenmeyi öğretmiş olacağız.Aynı insanlar gibi.Buda büyük teorilerin çıkmasında ana faktörlerden biri olmuş oluyor.Makineler nasıl öğrenir ? diye soracak olursanız 2 seçeneğimiz var.

Denetimli (Supervised)
Bilgisayara girdi ve çıktı veriyoruz.Daha sonra makinenin bunlardan bir anlam çıkarmasını bekliyoruz.Örnek vermek gerekirse mobilya parçaları ve bu parçaların nasıl birleştirildiğinin yazılı olduğu bir kağıt var diyelim.Mobilya parçaları veri olmuş oluyor.Siz makineye kağıdı okuması gerektiğini öğretirseniz.Makine hem bu mobilyayı yapmış olacak, hemde ileride vereceğiniz diğer mobilyaları da yapabilecek.Kısa bir komut ile makine mobilya birleştirmeyi öğrenmiş olacak.

Bu örnekte tahtalar girdi , mobilya çıktı olmuş oluyor.Çıktıya nasıl ulaşacağını da talimatlarla söylüyorduk.

Tabi biz öğretmediğimiz takdirde makineler bu seviyedeyken gelecek için bir tehdit oluşturmuyor.Olaylar bundan sonra gelişiyor.

Denetimsiz (Unsupervised)
Denetimsiz öğrenme daha basit merak etmeyin.Sadece girdi var.Peki ne oluyor denetimsiz makine öğrenmesiyle derseniz hemen cevaplayayım.Veriler sınıflandırılıyor.Mesela bir banka düşünün bu bankanın güvenli müşteri,güvensiz müşteri veya vip müşteri gibi kullanıcılarını sınıflandırdığı gibi.

Hepimizin bildiği ama farkında olmadığı diğer örnek ise “Google Fotoğraflar” uygulaması fotoğraflarımızı yükledikten sonra köpek,doğa,aile gibi etiketler altında otomatik olarak fotoğraflarımızı sınıflandırır.Sizin bilgi girmenize gerek yoktur google fotoğraftaki kişileri canlıları tanımaktadı ve etiketlere ayırmaktadır.

DERİN ÖĞRENME NEDİR ?

İnsan beynini esas alarak geliştirilmiş bir teknolojidir.İnsan beynindeki sinir hücrelerini yazılımsal olarak taklit eder.Derin öğrenmenin temeline inebilmek için yapay sinir ağları kavramını çok iyi anlamamız gerekmektedir.

Yapay Sinir Ağları

Yapay sinir ağları insan beynini esas alan bilgiişlem teknolojisidir.Nöronlar içerir ve bu nöronların birbirleri arasında bağ vardır.

Derin öğrenme ,makine öğrenimi , yapay zeka, yapay sinir ağları gibi tüm konuları kapsamaktadır.Derin öğrenmeyi yapay sinir ağlarından ayıran özellik yapay sinir ağlarından daha fazla katmana sahip olmasıdır.Derin öğrenme gözetimli,yarı gözetimli ve gözetimsiz olmak üzere 3 çeşitte incelenebilir.

Derin öğrenme ile görüntü tanıma programı kullanılabilir.Örneğin elinizde papatya fotoğrafı var.Siz binlerce fotoğraf arasından papatya resmini derin öğrenme tabanlı bir yazılımla bulabilirsiniz.

Google Asistan,Google çeviri,siri gibi sistemlerin çoğu derin öğrenme sayesinde gelişmişlerdir.Büyük firmalar derin öğrenme konusuna milyarlarca dolar yatırım yapmaktadır.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: