Robot Teknolojisi ve Yerli Robotlarımız
Robot nedir
Robot Nedir ?

ROBOT NEDİR ?


Programlanan algoritmaları , donanımsal malzemeler ile fiziksel güçlere döken aletlerdir.Günümüzde aktif olarak iş hayatını sürdüren sektörlerin % 70'inden fazlası robot teknolojisinden yararlanmaktadır.Tarihteki ilk robot hangi yıl çıktığı kesin olarak bilinmemektedir.Bazı kaynaklar 100 yıl önce ilk robot icat edildi denilse bile , tarihi arşivlere baktığımızda ilk robot fikri M.Ö 3000 yıllara kadar uzanıyor.

Tarihte ilk elektronik olarak robot , Japonlar tarafından 1932 yılında ortaya atılmıştır.Teknolojinin yıllar geçtikçe ilerlemesi robotların gelişmesine neden olmuştur.Oyuncak olarak ortaya çıkan ilk robot aradan geçen yılların ardından Nasa'nın marsa gönderdiği ilk robot (sojourner) olacak kadar gelişmiştir.

sojourner
Nasa Sojourner

Günümüzde robotlar ekonomide büyük bir pazar değerine sahibidir.Hastaneler,kargo şirketleri,cafeler,oteller gibi birçok yerde artık akıllı robotlar kullanılmaktadır.Robotlar insanlardan daha az hata , hatta hiç hata yapmadan görevlerini gerçekleştirdiği için tercih edilmektedir.

Robotlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Robotlar programlanan algoritma dışına çıkamazlar.
 Robotlar insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır.
Robotlar şuan için insanlara zarar veremez.

Ülkemizde robot üreten birçok firma vardır.Bunlardan dünyada ve ülkemizde en çok tanınanı Akın Robotics firmasıdır.Dünyada ve Türkiye'de ilk robot fabrikası kuranlardan birisi Akın Roboticstir.Aselsan,Tubitak gibi ülkemizin en büyük kuruluşları tarafından da robotlar üretilmektedir ancak bu robotlar insansı robot değildir.Daha çok endüstriyel alanlar içindir.

İnsansı Robot

Şekil olarak insan bedeni örnek alınarak tasarlanan robotlardır.Dışarıdan bakıldığında  parmakları, gövdesi,kafası insana benzemektedir.Dünyada en çok tanınan insansı robotu Sophia'dır.Ülkemizde ise Akın Robotics tarafından üretilen Mini Ada,Ada GH6,Akıncı'dır.

Yerli Robotlar

Mini Ada


Mini Ada
Mini Ada
Kilo : 45
Boy : 123 cm
Yürüyüz Hızı : Dakikada 50 Metre

Mini Ada havaalanı , otel,fuar,açılış törenleri gibi yerlerde görevlendirilmek üzere tasarlanmıştır.Yerli yapay zeka ile donatılmış en gelişmiş robotlardan birisidir.Yüz tanıma özelliği sayesinde daha önce gördüğü birisini tanımaktadır.

Mini Ada'nın Akdeniz Bilişim Zirvesinde dans etmesi beklenirken , sahneden düşerek kırılması medya tarafından gündem oldu.Robotun sahneden düşmesi , robot teknolojisinin sandığımız kadar tehlikeli boyutlarda olmadığının göstergesi olarak görülebilir.

mini ada sahneden düştü
Mini Ada Sahneden Düştü

Robot Arat


Robot arat
Robot Arat
İnsansı robottan ziyade 4 ayaklı bir hayvana benzeyen Arat zorlu arazi koşullarında gidebilmesi için tasarladı.Ancak insansı özellikleri ile bizlere benzemektedir.Koku alma , ses duyma,sesli komut gibi birçok özelliği vardır.

Yerli insansı robot üretimi ada serisi,akıncı serisi ve arat serisi olmak üzere 3 türden ilerliyor.Tabi bu listeye robot kollar ve diğer askeri anlamdaki robotlar dahil değil.Sadece insansı robotları değerlendiriyoruz.

Akıncı


akıncı robot 4
Akıncı Robot 4
Suratındaki maske ile en çok insana benzeyen robot Akıncı desek yalan olmaz.Akıncı robotu Akıncı 1,Akıncı 2,Akıncı 3 Akıncı 4 ve Akıncı-P 5 seriden oluşuyor.
Teknik özellikler : 
↪ Dışarıdan gelecek darbelere rağmen dengesini kaybetmeme
↪ Koku alabilme ve tehlikeli durumlarda bildiribilme
↪ 5 parmağı sayesinde elinde nesne tutabilme
↪ Surat mimikleri yapabilme

Boston Dynmacs

Google'ın daha önce büyük yatırımlar yapıp satın aldığı Boston Dynamics şirketi alınan karar ile Softbank şirketine satıldı.Google gibi bir teknoloji şirketin robotlara yaptığı yatırım kararını durdurması , robot teknolojisinin yakın zaman için çığır açamayacağının işaretlerini verdi.

[youtube src="rVlhMGQgDkY"/]
Boston Dynmacs şirketi ise youtube üzerinden yayınladığı videolar ile robot teknolojisinin gelecek için umut verici olduğunu gösterdi.Boston Dymacs şirketi Softbank tarafından devralındı.Dünyanın en büyük 30 şirketinden birisi olan SoftBank , yatırımlarını yapay zeka robotlar üzerine yoğunlaştırma kararı aldı.

[youtube src="_sBBaNYex3E"/]

Emotion Butterflies

Görünüş olarak bir kelebek figürüne sahip olan uçan robot emotion butterflies , gösteriler , törenler gibi topluluklarda kullanılıyor.Üzerindeki kamera sayesinde uçuş anında kayıtta alabilmektedir.Çalışma mantığı günümüz dronelarına benzemektedir.
butterflies
Emotion-Butterflies

Sophia

robot sophia
Sophia

Estetik olarak dünyada en çok insana benzeyen insansı robottur.Hanson Robotics firması tarafından üretilmiştir.Mimik hareketleri , konuşması ve yapay zeka beyni insanlara benzemektedir.Aynı zamanda dünyada en çok tanınan robot'dur.
Özellikler : 
Derin öğrenme teknolojisine sahip
İnsan gibi yürüyebilme
İnsan mimiklerinin birçoğunu yapabilme

Ülkemizde yerli insansı robot üreten tek büyük firma Akın Robotics'tir.Büyük üniversiteler,aselsen,tubitak gibi kuruluşlar endüstriyel alanlar için robot üretimi yapmaktadır.Hastaneler için robot kollar,afet yardımı için özel robotlar veya başka bir sorun için özel robotlar bu kuruluşlar tarafından üretilmektedir.

Robot Asker

Kimisine göre yakın zaman,  kimisine göre ise minimum 100 yıl sonra artık robot askerler üretilecek ve ülkeleri robotlar yönetecek.Akın robotics firması basına verdiği açıklamada "Şuan asker robotlar üretebilecek teknolojideyiz.Milli savunma bakanlığı ile proje yürütüyoruz.Amacımız terör operasyonlarında zaafiyeti azaltmak.Zorlu arazi koşullarında yürüyebilecek robotlarımız mevcut" dedi.Sosyal medya , e-ticaret ve otomativ gibi konularda büyük ülkelerin gerisinde kalsak bile yapay zeka ve robot teknolojisinde oldukça güçlüyüz.Konyada sahneden düşen "ADA" robotumuz sizleri yanıltmamalı.
Robot Teknolojisinin Avantajları

  1. İnsan bedeninin ağır işlerde kullanılmasının önüne geçilecek.
  2. Tıp alanında kullanılacak olan robotlar sayesinde , ameliyatlarda hata oranı sıfıra indirilecek.
  3. Hastalık Tespiti yapacak robotlar sayesinde , hastalara erken teşhis konulabilecek.
  4. İş kalitesini arttıracak
  5. Kafe v.s işletmelerde müşteri memnuniyetini arttıracaktır.(Türkiye'de birkaç cafe robot teknolojisini kullanmaktadır)
  6. Yeni nesil robotlara koku duyusu eklenebildiği için , kayıp insan ,uyuşturucu vakalarında kullanılabilecektir.

Robot Teknolojisinin Dezavantajları

  1. İş gücünü azaltacağı için çoğu kişi işsiz kalacaktır.
  2. Robotların bilinç kazanması , insanların sonu olabilir.(Teoridir)
  3. Yapay zeka asker robotlar teröristlerin eline geçmesi durumunda , terör saldırıları çok büyük boyutta olacaktır.
  4. Robot teknolojisinin herkes tarafından öğrenilmesi , hırsızlık ve diğer suç oranlarının artmasına neden olacaktır.
  5. Katil robotlar toplumda olacaktır.
  6. Robotnlar insan komutlarının dışına çıkamamaktadır ama komut dışına çıkan robotlar toplum için felaket sonuçlar doğuracaktır.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: