Bilgisayarların Çalışma Mantığı Bilgisayar Dili
Bilgisayarın Çalışma Mantığı

Bilgisayar nasıl çalışır ? Hiç düşündünüz mü ? Hepimizin bilgisayar kullanmışlığı vardır.İlk bilgisayar bir ihtiyacı karşılamak için ABD tarafından üretilmiştir.Bilgisayarların çalışma mantığı ise oldukça basittir.

Bilgisayar 3 Ana mantıkla çalışır :
  1. Veri Girişi - Depolanması
  2. Veri İşleme
  3. Veri Çıkışı
Bu makalede üzerinde duracağımız asıl konu Veri Girişi olacak.Hiç merak ettiniz mi bilgisayarın içindeki parçalar bilgiyi nasıl saklıyor ? Parçalar nasıl birbirleriyle iletişim kuruyor ?
Bilgisayarların girilen verileri işleme mantığı 0 ve 1 sayıları ile gerçekleşiyor.Akım varsa 1 , akım yoksa 0 gibi çok basit bir mantık.Peki 0 ve 1 ile başka neler yapılabilir ?
Elektronik Devre


1 0
AÇIK KAPALI
GELDİ GİTTİ
ZARARLI ZARARSIZ
BÜYÜK KÜÇÜK
2 seçenekli aklınıza gelebilecek her şeyi 0 ve 1 ile ifade edebiliriz.Örneğin bir müzik dosyasını 0 ve 1 ile ifade edebiliriz.Bunu anlayabilmemiz için 0 ve 1'in yani Binary Sayı sistemini bilmemiz gerekmektedir.

BİNARY SAYI SİSTEMİ NEDİR ?

Hepimizin şuan kullandığı sayı sistemi onluk sayı sistemi olarak bilinmektedir.10 rakamdan oluşan bu sayı sistemi onluk sayı sistemidir.

Binary sayı sisteminde ise 2 rakam bulunmaktadır buda 0 ve 1 rakamlarıdır.Normal bir sayı sistemi birler,onlar,yüzler,binler şeklinde devam etmektedir.Ancak binary sayı sisteminde (sağdan) 1-2-4-8-16-32 şeklinde devam etmektedir.

Kısaca her seferinde 10 ile çarpmak yerine 2 ile çarparak büyütüyoruz.

Örneğin : 
130 sayısını ikilik sayı sistemi ile nasıl ifade ederiz ?

Binary Sayı Sistemi

Ne kadar çok tel kullanırsak ifade edebileceğimiz , saklayabileceğimiz sayı miktarıda artmaktadır.8 tel kullanırsak 0 ile 255 arasındaki sayıları saklayabiliriz.32 tel kullanırsak 0 ile 4 milyon arasındaki sayıları saklayabiliriz.
Kısaca istediğimiz bir sayıyı ikili sayılı sisteminde rahatlıkla gösterebiliriz.

YAZIYI 0 VE 1 (BİNARY) KODLARINA ÇEVİRMEK 

Her harfe bir sayı değeri atarsak bu sayı değerini de  binary sayı sistemi ile ifade edebiliriz.Mesela 1 sayısı A harfi olsun.Harfler ilerledikçe sayılar artsın.Alfabemizdeki son harf olan Z ise 29 sayısına karşılık gelsin.
"YAZILIM" kelimesini 01 ile nasıl ifade edebiliriz ?

Binary Sayı Sistemi İle Yazı İfade Etme
Telefon,tablet,bilgisayar veya diğer elektronik aletlerde gördüğünüz yazılar bu şekilde sistem ile gösterilir.

FOTOĞRAF  VE VİDEOLARI 0 VE 1 (BİNARY) KODLARINA ÇEVİRMEK 

Fotoğraflar ve videolar pixellerden oluşur.İnternette gördüğünüz bir resim milyonlarca pixelden meydana gelir.Pixel dediğimiz şey aslında renklerdir ve bu renkler sayılar ile ifade edilebilir.Sayıları da binary sayı sisteminde ifade edebildiğimize göre , fotoğrafları bilgisayarda görüntüleyebiliriz.

1 Saniyelik bir videoda saniyede en az 30 fotoğraf gösterilir.Buda videoların boyutunun fazla olmasının nedenidir.


SESİ BİNARY SAYI SİSTEMİNE ÇEVİRMEK

Ses dediğimiz olay aslında havada meydana gelen titreşimdir.Her konuşmamızda havaya titreşimler yayarız.Kulağımız bu titreşimleri algılar ve yorumlar.
Ses Grafik
Herhangi bir ses yukarıdaki grafikten de belli olacağı gibi sayıya dönüştürülebilir.8 bit ses ile 32 bit ses olayı da buradan gelmektedir.32 Bit demek daha geniş ses aralığı , yani daha büyük sayılar demektir.

Bilgisayarda kod yazarken , resim görüntülerken veya video izlerken 0 ve 1 rakamları ile ilgilenmeyiz , bilgisayar bizim yerimize onu yapar.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: